Waarom de column van Luuk Koelman briljant is

Vandaag had Luuk Koelman een column in dagblad Metro, die later in de middag werd verwijderd op Metronieuws.nl. De column was een fictionele brief van Mariska Orbán-de Haas, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, gericht aan de ouders van de overleden Tim Ribberink (hij pleegde zelfmoord). Daar heb ik wat commentaar over:

Weet je, het zal mijn achtergrond zijn en ik snap alle woedende reacties, maar ik vind de column van Luuk Koelman een van de beste columns van het jaar.

Blijkbaar hebben veel mensen nog steeds het idee dat columns fatsoenlijk zouden moeten zijn. Dat is niet zo. Columns zijn geen echoput van de Nederlandse volksmening, maar veel eerder een slijpsteen waarop je zelf een mening kunt vormen. Goede columns hoeven an sich geen doel uit te spreken, geen regels te gehoorzamen en geen rekening te houden met goed fatsoen. Juist niet. Een column is simpelweg een spiegel waar de lezer in kan kijken. Als het beeld in die spiegel je niet bevalt, dan zegt dat iets over jou.

Mag ik je een paar vragen stellen voor ik verder ga? Waarom is de zelfmoord van Tim Ribberink in het nieuws? En waarom blijft het in het nieuws? En waarom weet jij überhaupt wie de hoofdredacteur van het Katholieke Nieuwsblad is?

Omdat die mensen op een negatieve manier aandacht opeisen.

Het spijt me, maar de ouders van Tim vragen aandacht en krijgen die van de media. In eerste instantie was er een beruchte rouwadvertentie in Tubantia, daarna hield het echtpaar Ribberink een persconferentie en vervolgens deed het aangifte tegen anonieme opmerkingen op internet. In nog geen drie dagen tijd hebben deze getraumatiseerde mensen een mediacircus gekregen. Dat hadden ze nooit mogen krijgen.

De zelfmoord van een twintigjarige jongen is namelijk helemaal geen onderwerp dat in de publiciteit thuis hoort. Wij moeten daar met z’n allen geen media-aandacht aan willen schenken. Echt niet. Als iemand zelfmoord pleegt omdat hij werd gepest, moet de omgeving van die knul eens goed naar zichzelf kijken. Nu kijkt de hele natie naar die omgeving en loopt daar meningen over te geven. Kortom: ik vind dat wat die ouders doen ontzettend schadelijk, óók voor hunzelf.

Koelmans column illustreert dit door een uitvergroting te maken. De dood van een jongen, die misschien wel homofiel was, is publiek domein geworden, waardoor iedere malloot zijn mening kan geven. Enter Mariska Orbán-de Haas.

Mariska Orbán-de Haas is bij uitstek het type dat negatieve aandacht probeert te krijgen met zaken die in de privésfeer thuis horen. Door bijvoorbeeld plastic nepfoetussen aan kamerleden op te sturen omdat ze tegen abortus is. Vorige week was ze bij Pauw & Witteman te gast om te vertellen dat lesbische stellen geen adoptiekinderen mogen krijgen omdat ze die niet zouden kunnen opvoeden. Het is een notoire fundikatoliek die helaas van verschillende mensen een podium krijgt om haar stompzinnige keukentafelfilosofiën publiek te maken.

De column is daarom doelbewust choquerend. Het is een stijlmiddel en zéér functioneel. De tekst bevat uiterst schokkende fictieve uitspraken waar je maag van omkeert. Dat mensen er schande over spreken, is dan ook precies het doel van de auteur. Die shock is namelijk een spiegel die de drang naar negatieve aandacht toont en die de effecten van negatieve aandacht reflecteert. Het laat de effecten zien die onze media kanaliseren als we mensen de ruimte geven om op kruistocht te gaan.

Wat dat betreft is censuur op last van het echtpaar Ribberink een kroon op het werk van Koelman.

49 gedachtes over “Waarom de column van Luuk Koelman briljant is

 1. Wat leuk, 2e column vandaag die buiten proporties, kwetsend en noem maar op is. Moet niet gekker worden.

  Juist de zelfmoord is heel goed in het nieuws geweest. Het is niet iets wat je even doodzwijgt en klaar. Dat gebeurt altijd. En nu is er eindelijk aandacht voor! Zoals het zou moeten. De ouders hebben een hele moedige en goede beslissing genomen die advertentie te plaatsen. En hij shockeerde terecht goed. Het was overal in het nieuws. Tim werdt gepest, en dit is het restultaat. Naast Tim zijn er nog zoveel jongens en meisjes die gepest worden en echt hulp nodig hebben. Juist om zelfmoorden te voorkomen. En die aandacht hebben ze nu iniedergeval. Nu de actie nog!

  En moeten ze naar zichzelf kijken? Geen idee waarom. Overigens loop jij nu toch ook meningen te geven? En luuk ook? Dus wat is nu precies je probleem. Het moet niet, maar je doet het zelf wel?

  Nee, dit is gewoon een grote berg onzin. Volgens mij moeten columns niet geheel schockerend zijn. En dat ligt niet aan het beeld wat ik in een of andere spiegel zie. Maar die column, die is fout!

  • Over meningen gesproken, ik zie dat jij er duidelijk ook 1 hebt.
   .
   Een mening is persoonlijk en dus niet aan jou om te zeggen of hij goed of fout is .

   En die column, is smakeloos, maar zet wel mensen aan het denken.
   Het antwoord hierboven. daar ben ik het helemaal mee eens.

 2. Ik ben het met je eens dat zijn column goed geschreven is. Ik vind echter niet dat hij het over de rug van Ribberink en de moeder had moeten doen, zeker niet nu al. De ouders zoeken met hun rouwadvertentie alleen steun tegen het pesten. Ze vragen niet om een columnist die hen als lijdend voorwerp gebruikt om de denkbeelden van Mariska Orbán de Haas aan de kaak te stellen.

 3. Ik zal mijn mening niet meer zo uitgebreid ventileren als dat ik de hele avond al doe middels facebook op mijn en Luuk zijn profiel.
  Maar ik zeg Amen op deze column!

 4. Je draaft een beetje door, beste kerel. Luuk Koelman schrijft een goede column, en alle ophef erover is zeker overdreven, maar gooi mensen nou niet op de brandstapel omdat ze een beetje overtrokken reageren. Al dat gezwollen gezwets over het voorhouden van een spiegel, alsjeblieft zeg. Als al die herrie niet ontstaan was was Koelman ook teleurgesteld geweest.

 5. De ouders van Tim vroegen aandacht voor het pesten wat nog steeds op grote schaal gebeurt, met niet altijd de dood tot gevolg, maar wel vaak een trauma en ellende op latere leeftijd. De aandacht die u nu vraagt, samen met figuren als Mariska en Luuk, is van een totaal andere orde dan de aandacht die de ouders van Tim wilden. Het gaat niet om de zelfmoord van 1 jongen, het gaat erom dat er eindelijk eens een keer aandacht geschonken wordt aan het te idiote pestgedrag van kinderen. Als ik hoor dat de school van Tim zegt niet echt te hebben gemerkt dat hij gepest werd, dan blijkt dat er dus nog steeds te weinig op wordt gelet en is het niet meer dan terecht dat er, hoe cru ook, om aandacht voor dit probleem wordt geschreeuwd! En dat er na de column van Luuk nog een tweede respectloze columnist naar buiten treedt over dit onderwerp gaat alle perken te buiten. Ik heb plaatsvervangende schaamte!

 6. Als het beeld in de spiegel mij niet bevalt zegt dat helemaal niks over mij. Je kunt wel roepen dat het een fictieve tekst is en daardoor niet erg, maar cabaret doet het toch veel beter in het theater. Papier is daar gewoon niet geschikt voor. Dit is dan ook onnodig kwetsend voor de ouders en totaal niet nodig!

  Verder heeft iedereen het recht om een overlijden op zijn eigen manier te verwerken. Als dit met een advertentie in de krant moet, laat dit dan zo zijn en laat zien dat jij wél weet wat respect is.

  Ik wil jou en Luuk dan ook aanraden om de volgende keer een misdadiger ofzo uit te kiezen om je gal over te spuien. Hier zal je veel meer succes mee hebben, want zo iemand zou het verdient kunnen hebben, maar laat de onschuldige doden met rust.

 7. Het is een moeilijk verhaal. Wat als Tim in plaats van de hand aan zichzelf te slaan voor een Columbine-actie had gekozen en zijn pesters een kogel had gegeven….. Nu is hij zielig, dan was hij een klo..zak geweest. In beide gevallen had hij hulp moeten zoeken. De ouders hebben nu niets gemerkt, in het andere geval ook niet…. Ik ben het met de schrijver eens dat ze zelf de publiciteit (negatief en positief) over zich hebben afgeroepen…

 8. Als eerste me medeleven voor de nabestaanden .

  Wat een onzin allemaal zeg als dat allemaal zo is dat die Mariska dat heeft gezegd dan heb je het goed gedaan Luuk en tuurlijk niet het juiste punt van het krant maar ja niks meer aan te doen .
  Dat mensen gelovig zijn prima maar val een ander er dan niet mee lastig en al helemaal niet iemand die net hun of zijn kind is verloren
  wat bezielt haar dan in godsnaam om te zeggen dat hij homo is zo ja en we leven in 2012 laat diegene en homo of lesbische mensen zijn ook mensen en als ze kids willen prima .
  Mariska heeft dus kinderen wat als zij ze niet had kunnen krijgen
  en toch een kinderwens had alsjeblieft zeg dus ook mensen die het niet kunnen krijgen zijn er middelen voor is niet voor niks op de wereld uitgevonden .
  O en dan ook nog ondergedoken nou nou nou als je wat zegt of schrijft moet je niet terugkrabbelen en onderduiken hou gewoon je mond leven en laten leven .
  En dat ze haar zoontje met autootjes laat spelen dat ie geen homo word kom op zeg nee daar moet het aan liggen soory hoor ben benieuwd als hij toch homo word zo ja hoop ik echt van harte dat jij ja jij wel achter je zoon staat anders mag jij je schamen en niet je zoon

  • Ik heb een dochter en zoon. Zoon is 20 en Homo. Het hele verhaal raakt me diep, maar het feit dat mensen zoals Mariska Orban de Haas een podium krijgen bij P&W nog meer. Daardoor geloven mensen dat de besproken column zonder ironie is geschreven door iemand die een fundamentalistische levensstijl hanteert.

  • O, Danielle, helaas zijn niet alle mensen zoals jij, maar het zijn er wel heel, heel erg veel. Zoveel compassie gekoppeld aan zo’n voorbeeldig bescheiden cerebrale activiteit, wat een pure klasse. Petje af, meid.

 9. Ik moet zeggen dat ik niet eens ben met je stelling. Naar mijn mening is de heer Koelman zijn doel voorbij geschoten.

  Ik geef jullie beiden gelijk dat Mvr. Orbán de Haas een ontzettend verkeerd wereldbeeld heeft en ik ben het absoluut met haar oneens, maar de manier waarop jullie dit aangeven is absoluut buiten proporties. Dhr. Koelman schrijft over andermans lijk, een jongen die doodongelukkig is geweest. Ik ben tegen zelfmoord, en juist daarom vind ik zijn column zeer ongepast.

  Als jullie Mvr. Orbán de Haas een hak willen zetten, doe dit dan door middel van goede argumenten, sterke weerleggingen en voorbeelden. Zoals het nu is gedaan is de plank volledig mis geslagen en ethisch onverantwoord. Jij spreekt je uit over de verkeerde manier van werken van Mvr. De haas, maar ik vind het schrijven van een satirisch column over een jongen die doodongelukkig was en er zelfmoord door heeft gepleegd toch veel verschrikkelijker dan plastic nepfoetussen.

  Dat de zelfmoord in het nieuws is is een goed punt, ook in mijn omgeving merk ik dat er nog veel gepest word en vaak doe ik mijn best om anderen te laten stoppen. Dat de ouders zich er dan zo mee gaan bemoeien vind ik ook niet juist, daarmee ga ik met je akkoord. Maar dat in het nieuws komt dat het nog steeds gebeurt is een goed iets, iets waar best meer aandacht aan besteed mag worden. Alleen niet op de wijze waarop Koelman het deed.

  Als laatste nog het punt over columns, dat die scherp moeten zijn enzo. Ja, dat klopt, maar dat betekent niet dat je over andermans lijk heen moet praten. Ethiek is iets dat we op school aangeleerd krijgen, maar dhr. Koelman zal deze les waarschijnlijk niet hebben gehad. Ik denk dat hij te druk was met het schrijven van andere satirische columns.

 10. Je kunt idd ook stellen dat het dapper is van die ouders dat zij ondanks hun verdriet de publiciteit zoeken om het fenomeen pesten onder de aandacht te brengen. Het is zo makkelijk om dit soort bijdehante meninkjes te formuleren.

  • Vind ik ook. Het enige wat ik wel hoop is dat zij geen navolging krijgen. En klopt, dit soort kortzichtige domme acties krijg je dan wel. Maar dat is niet iets wat ik hen kwalijk neem, dat neem ik deze mensen kwalijk die dat doen. Die hebben er dus niets van opgestoken!!

 11. Vuur niet met vuur bevechten en foute meningen niet met satirische columns aanpakken. Deze column is olie op het vuur van Mariska Orbán-de Haas. Krijgt ze niet alleen de kans om haar mening te geven, deze keer kan ze ook nog eens de slachtofferrol spelen. Als je moraal wilt preken of ter discussie brengen, doe het dan netjes, anders snij je jezelf alleen maar in de vingers. Zoals Koelman nu gedaan heeft. Choqueren is geen stijlvorm, maar juist stijlloos.

  • Dit vind ik een hele nare reactie. Had u aandacht nodig? Wilde u ook graag nog even in de media? Dat is namelijk waar het op lijkt. En weer een pijnlijk bericht. Het zou veel beter zijn als niet alle hersenloze mensen in Nederland iets online kunnen zetten!

 12. Ik ben het helemaal eens met de reactie van Balk.. Mensen lezen niet tussen de regels door en vinden het maar kwetsen.. De column gaat niet over Tim of over homo’s persoonlijk maar over deze mevrouw met haar bijzondere kijk op het leven.

  Hij heeft bereikt wat hij wilde aandacht en discussie en dat is goed gelukt.

  Ik zou zeggen nog een paar van deze columns graag

 13. De column en deze blogpost zijn beide zielig. Hij heeft grenzen (fatsoensnormen) overschreden en probeert het hier onder het mom van in zijn ogen ongeoorloofde mediaaandacht goed te praten.

  Die Luuk Koelman is nog erger dan de pesters van wijlen Tim Ribberink. Ipv. het pesten aan de kaak te stellen gaat hij zelf pesten.

  Om Arie te quoten: ‘Choqueren is geen stijlvorm, maar juist stijlloos.’

 14. Onzin reactie van deze columnisten. Al zou het een actie zijn tegen deze vrouw, zegt dat dan tegen haar en doe niet alsof zij het is, die het geschreven heeft, waardoor zij nu de dreigementen krijgt en moet onderduiken, terwijl Luuk degene is die ten koste van een paar dappere ouders zijn centjes wilde binnenhalen. Een spiegel voorhouden? Vooral over hoe sadistisch mensen kunnen zijn en weet je wie het hardste lachen om dit soort columns: die pesters, die vinden Luuk nu vast wel een fantastisch goede peer, hebben ze nog minder spijt van hun daden ( wat ze waarschijnlijk toch al niet hebben, want dat gaat op internet e.d. gewoon door ). Los hiervan pest Mariska geen homo’s, ze geeft haar haar mening over en dat is wat anders dan vrijdenker Luuk denkt, en dat mag nog steeds in Nederland. En waarom wordt zij uitgenodigd door Pauw en Witteman? Toch vooral voor hen om te scoren? Weten zij direct dat hun uitzending weer wat extra bekeken wordt. Als je hier echt zo tegen bent, nodig haar dan ook niet uit, maar ook nu ben ik bang dat ze niets van zich zullen laten horen. Nou niet, wel natuurlijk als ze weer ergens een slaatje uit kunnen halen. Ook zij zijn aandachtsgeil en genieten ervan de ander, vooral diegene die een geloof hebben, belachelijk te maken, en dan vooral zo publiekelijk mogelijk. Met dat verhaal over die vvd-politica, die zelf met haar miskraam naar buiten kwam? Ja, dat is ook een beetje dubbel: een miskraam vreselijk vinden, maar wel een abortus overwegen? Er zijn mensen die helemaal geen kinderen kunnen krijgen en ook al zullen er hele goede redenen zijn, mensen die graag willen neuken moeten dan ook de verantwoording nemen om zich daarop voor te bereiden. Wil men dan niet, ook niet zeuren dan ( en dan heb ik het natuurlijk niet over totaal andere zaken en ben ook zeker niet tegen abortus, maar wel op de manier waarop men er tegenwoordig tegenover aankijkt: vrijheid, blijheid ten koste van de ander, maar okay daar mag iedereen anders over denken ). Foetussen opsturen, ja provocerend, die column van Luuk ook, maar dan vooral naar de ouders toen niet naar Mariska. Oftewel, gewoon laag en nutteloos en meer niet. Op zichzelf ook wel een kenmerk van veel columnisten, vooral aan de linkerzijde, die meestal wel hun mond volhebben als iemand van rechts loopt te discrimineren tegen Moslims, maar vaak geen haar beter zijn.

 15. ‘Als iemand zelfmoord pleegt omdat hij werd gepest, moet de omgeving van die knul eens goed naar zichzelf kijken’

  Wat zit u hier nou te impliceren? Dat het de schuld is van familie en naasten? Door de kinderen die Tim pesten, zijn zijn ouders hun kwijt en daar mag dan niks over gezegd worden? Die ouders hebben toch ook emoties zoals woede en verdriet. Maar degenen die gepest hebben, mogen er zomaar mee weg lopen. Die kinderen die gepest hebben, mogen wel voelen dat ze het leven van iemand hebben ontnomen. En over die column van Luuk, ontzettend onrespectloos, U heeft het erover dat de ouders van Tim aandacht trekken, maar wie doet dit nou eigenlijk? Door zoiets te schrijven weet je gewoon dat er heel negatieve aandacht komt op het stuk, dat is pas aandacht trekken en mensen kwetsen, omdat jij toevallig een stukje mag schrijven voor de metro. chapeau hoor, chapeau. Jullie moeten allebei iets met je leven gaan doen, in plaats van je te bemoeien met zaken waarvan je helemaal niks begrijpt.

 16. Ik wordt een beetje schijtziek van mensen die roepen “het is een column” en daarmee zichzelf (of anderen) willen vrijpleiten van het onnodige choqueren, lastigvallen, smaden en/of beledigen van anderen.

  Ook in een column dien je een beetje respect te tonen voor anderen en is geen vrije stort plaats voor alle bagger die in de schrijver zijn hoofd zit.

 17. Waarom wil iedereen toch zo graag uitleggen wat Koelman bedoeld heeft?
  Hebben zij hem gesproken?
  Ik zie ook eventuele bedoelingen in de column en als ze kloppen is de column als column geniaal, want er komen diverse lijnen bij elkaar.
  Maar dat is dan ook het enige. Het pijnlijke is namelijk dat niemand er iets mee opschiet. Of wel, en wie dan in godsnaam?
  Ik zie alleen maar schade en pijn.
  De ouders van Tim hebben de media opgezocht. Daar heeft ook iedereen een mening over.
  Maar daar schieten we wèl iets mee op, namelijk een discussie over en hopelijk meer aandacht voor het pesten.
  De ouders hier nog even een trap nageven omdat ze niets gezien zouden hebben is dom, je weet het niet, en ook als je het wel weet is het makkelijk oordelen.

 18. Dus als ik het goed begrijp vindt jij het straks niet erg dat één of andere onverlaat dreigementen aan jou adres uit omdat jij zelf de aandacht trok met deze mening.

  Dat mensen, de ouders van Tim, de publiciteit zoeken heeft te maken met het feit dat deze mensen, de ouders van Tim, het fatsoen hebben aandacht te vragen voor een probleem dat zo groot is dat er zelfs doden vallen, al dan niet gekozen.

  Het zijn de onfatsoenlijke mensen als jij en Luuk Koelman, die graag de norm willen bepalen omdat zij zelf waarschijnlijk niets hebben begrepen van de opvoeding van hun ouders. Of jouw en de ouders van Luuk zitten alles nu met verbazing te kijken waar ze hebben gefaald.

  Nou je hebt in ieder geval ook ven je 5 minuten van aandacht gehad en nu maar weer verder stukkies schrijven die verder geen hond leest.

 19. Als de familie van Tim aanstoot neemt aan je column dan hoor je gewoon je excuses aan te bieden.

  Dat doet hij niet. Hij schiet echter in een slachtofferrol door bedreigingen en beledigingen te retweeten. En dit blog te retweeten.

  Zowel de column als de houding van Koelman zijn zeer maar dan ook zweer zwak.

  Koelman trapt een ge-eomitioneerde familie nog wat verder in de put voor eigen gewin. En biedt daar geen excuses voor aan. Zeer kwalijk.

 20. Ohoh, meneertje Bram Balk moet er ook nog even wat van zeggen

  “Een column is simpelweg een spiegel waar de lezer in kan kijken. Als het beeld in die spiegel je niet bevalt, dan zegt dat iets over jou.”

  Pfff, wat een grootheidswaanzin van Brammie. Dus de columnist heeft altijd gelijk, en ben je het niet met hem eens dan zegt dat iets over jou,

  Jij en Luuk Koelman moeten eens kerels worden, en met een soortgelijke column de Islam afbranden, want die doen toch ook behoorlijk hun best om media-aandacht te krijgen.

  Ik zal dan mijn best doen om die columns te promoten op de sociale media.

  Maar ik denk eerlijk gezegd dat jullie er de ballen niet voor hebben!

  Ik zie die columns graag spoedig tegemoet.

 21. Ik ben echt met stomheid geslagen hoe erg de media op dit moment probeert te choqueren. Alleen het feit al dat sommige mensen dit goedkeuren. Stel het zou iemand van je eigen naaste familie zijn waar zo over werd geschreven, ik weet bijna zeker dat de mensen die het nu allemaal zo goed/leuk/briljant vinden het in dat geval vreselijk zouden vinden. Ook Dhr. Koelman. En de misplaatste kop hiernaast is duidelijk alleen om te choqueren , deze column briljant? Het is een mening die zijn doel ver voorbij schiet en gemaakt door iemand die zich verschuilt achter iemand anders. Een uiterst zielig figuur die Koelman en laten we het nieuws in de gaten houden als naaste familie leden van Dhr. Koelman overlijden zodat iemand daar dan een mooi stuk over kan schrijven, kijken of hij het dan nog zo leuk vind, BAH

 22. Je trapt zelf in valkuil die je beschrijft, vriend! Jou bevallen de standpunten van mw Orban niet, en die maken je kennelijk emotioneel. Ben benieuwd welk beeld van jezelf je erin weerspiegeld ziet. Dit ten eerste. Daarnaast ben ik het natuurlijk oneens met je notitie dat een collumn een vrijplaats is om de meest onsmakelijke vuilspuiterij over anderen uit te storten en daarbij iemands identiteit ongevraagd te misbruiken. Brambalk, ik wens je veel wijsheid, misschien komt daarmee ook wat mildheid.

 23. Beste schrijver en reagerenden,
  Met alle respect voor de meningen begrijp ik wel wat men duidelijk wil maken. Het punt is dat dit stuk omschrijft dat bepaalde mensen op zoek zijn naar een podium en dat ze dit middels negativiteit trachten te verkrijgen, terwijl nagenoeg de totale media verzot is op negatieve rotzooi en zich daar ook liefst massaal en zo ruw en ongenuanceerd mogelijk over uitlaat. Kritiek is goed, zolang dit maar gebracht wordt als opbouwende kritiek…de persoon die de kritiek ontvangt stopt namelijk al met lezen zodra er alleen maar negativiteit over hem/haar gestort wordt…daar wordt dus niemand wijzer van en het is ook begrijpelijk dat je daar niet voor open kunt staan.

  Tim voelde zich aangetrokken tot mannen en werd daarover door een bepaald persoon of bepaalde groep uitgekotst/gepest/misschien zelfs wel bedreigd en nog erger, zo diep dat hij uiteindelijk geen uitweg meer zag..hetgeen echt verschrikkelijk is en wat niet zou moeten kunnen en nooit had mogen gebeuren.

  dhr. Koelman voelt zich als persoon aangetrokken en geroepen om een column te schrijven, in dit geval betrekt hij daar ene Mariska (die ik niet ken) in en past daarbij het verschrikkelijke verhaal over Tim in zijn column, maar stuit daarbij tegen enorm onbegrip en wordt daarover door een bepaald persoon of bepaalde groep uitgekotst, want dat kan niet en is ongepast…wanneer dhr. Koelman nu zm zou plegen n.a.v. de dreigementen en verwensingen die hij hierdoor naar zijn hoofd heeft gekregen, zou dit net zo verschrikkelijk zijn en niet moeten kunnen.

  Zoek de verschillen…en niet gaan beginnen over dat deze column zoveel ongepaster is en dat het daarom niet geaccepteerd zou moeten worden…want nog niet zo lang geleden, en zelfs in het hier en nu worden mannen en vrouwen opgehangen en doodgepest omdat ze zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht, hetgeen door verschillende mensen/groepen kennelijk als net zo ongepast wordt gezien als deze column waardoor het voor die groepen mensen niet geaccepteerd zou moeten worden.

  Er zijn hier kennelijk mensen die dat verband niet kunnen zien want anders zouden ze wel 10x nadenken voordat ze zich zo zouden uitlaten richting een schrijver. De ‘pesters’ van Tim zorgden ervoor dat hij geen uitweg meer zag en hadden kunnen overzien dat deze pesterijen uiteindelijk tot zijn dood hadden kunnen leiden zonder dat ze dat als doel hadden…(maar we spreken wel schande over de personen die hem gepest hebben)…de ‘pesters’ van dhr. Koelman kunnen er ook voor zorgen dat hij geen uitweg meer ziet en zeggen zelfs letterlijk tegen hem dat ze hopen dat hij dood neervalt…Maar nee, die vergelijking mag niet…want een columnschrijver die iets schrijft wat ongepast is, moet natuurlijk wel doodgewenst kunnen worden…

  Als mensen echt allemaal vrij zijn in wat ze doen denken en willen dan zou niemand op deze wereld meer een oordeel mogen hebben over iemand anders. (hetgeen idealistisch is, en wat ik aanmoedig, maar zeker niet onhaalbaar wanneer je jezelf daar bewust van bent en het wilt veranderen).

  Ik vind die misselijkmakende verhalen richting een persoon die een column schrijft (zonder een mening te willen hebben over de inhoud daarvan) net zo triest en schokkend als de misselijkmakende verhalen richting een persoon die zich aangetrokken voelde tot mannen (zonder ook hier een mening te willen hebben over aantrekkingskracht tot hetzelfde geslacht).

  Ga hier dus niet met z’n allen over dhr. Koelman lopen kotsen omdat hij zijn zegje doet want je bent daarmee in mijn ogen net zo wijs als de pestende hoofdpersonen in het verhaal van Tim.

  Hoewel ik denk dat de ouders van Tim dit verhaal nooit lezen, hoop ik oprecht dat ze hun zoon in liefde zullen herinneren en koesteren en dat ze hun begrijpelijke boosheid en woede aangaande de reden van zijn keuze op een dag kunnen loslaten waardoor ze in liefde de mooiste momenten van Tim zullen kunnen koesteren.

  Laten we nou eens echt gaan leren van al deze ellende en zorgen dat we elkaar helpen en voorkomen dat dit soort afgrijselijkheden nog voorkomen…dat doe je door te beginnen met je te verplaatsen in de ander…hoe zou JIJ je voelen?

  Voor alle duidelijkheid: Ik laat me noch negatief, noch positief uit over de column en ik vind iedere vorm van fysiek en psychisch geweld onacceptabel tegen wie dan ook. Tevens vind ik het onbegrijpelijk dat mensen in deze tijd het empathisch vermogen van een baksteen hebben en niet willen begrijpen dat ieder oordeel over ieder willekeurig persoon een hele diepe wond kan nalaten, zoals we vaak zien helaas zelfs met de dood tot gevolg!

 24. Citaat: “De column is daarom doelbewust choquerend. Het is een stijlmiddel en zéér functioneel. De tekst bevat uiterst schokkende fictieve uitspraken …”
  Ik had begrepen dat de uitspraken niet fictief zijn. Het zijn uitspraken die Mariska Orbán-de Haas in het verleden gedaan heeft. Luuk Koelman heeft ze achter elkaar gezet. Een fictieve brief bestaande uit aaneengeregen niet-fictieve uitspraken. Des te schokkender.
  Verder ben ik het met je eens, Bram.

 25. Ik begrijp een hoop van de reacties, Ik ben het ook absoluut niet eens met de zienswijze van Mariska Orban-de Haas. Er is mij een andere mening toe gedaan, en dat recht heb ik, zoals haar het recht is toegedaan te denken zoals zij wil.

  Ook begrijp ik dat Dhr Koelman zijn antipathie en het feit dat hij het (ook) niet eens is met Mariska Orban-de Haas uit.

  Evenwel heb ik begrip voor de ouders van Tim Ribberink. Verdriet, aandacht voor het onderwerp pesten. Je moet het maar durven.

  Al deze mensen hebben 1 ding gemeen: dapper, hoe je het ook bekijkt. Je moet het maar durven allemaal, uitkomen voor je mening, gewoon zeggen waar het op staat, ondanks de waterval aan reacties (positief en negatief) die je over je heen krijgt.

  Ondanks dat ik dit alles vindt, vond ik ook de column van Dhr Koelman smakeloos. Goed geschreven: absoluut, op feiten gebaseerd: ja. Maar Het tijdstip en onderwerp, vooral de persoonlijke noot : nee.

  Walgelijk, ongepast en ontzettend kwetsend naar de ouders van een jongen die, omdat hij zo ontzettend is beschimpt, zich genoodzaakt zag zich van het leven te beroven.

  Chapeau meneer Koelman, u bent in 1 klap bekend, maar is dit nu echt de manier waarop u dat wilde bereiken?

 26. Te pas èn te onpas het woord ‘briljant’ gebruiken heeft een enorme devaluerende werking op de connotatie van dit woord, m.a.w. noem iets niet te gauw briljant! Luuk Koelman heeft werkelijk schitterende columns geschreven, maar de column van 8 november 2012 was een ‘slip-of-the-pen’ ‘avant-lettre’, zeker niet briljant te noemen, en zeker ook niet een van de beste columns van zijn hand.
  Als deze column, beste Bram Balk, werkelijk bedoeld is om uit te leggen waarom betreffende column van Luuk Koelman zo briljant was dan is dat jammerlijk mislukt. Ook hier weer zelfoverschatting van een impulsieve stukjestikker die anderen al te gretig wil vertellen dat zij de wijsheid in pacht hebben. Welnu, iedereen mag iets vinden, maar ook hier geldt: bezint eer ge begint. Wèrkelijke briljantjes ontstaan door fijnslijpen en geduld…

 27. Belachelijke reactie op een bekachelijke column. Op geen enkele wijze is de aandacht met al jullie/jouw mening(en) te vergelijken met de schreeuw om aandacht voor een door ons allen genegeerd probleem waaraan morgen je eigen kind of jijzelf ten prooi kan vallen. Kijk eerst eens goed on je heen en denk na alvorens via media en blogs weer eens een mening te ventileren met ook alleen als doel aandacht vragen….
  En nee….ik wil niet je reactie of mening terug.

 28. Troost je, het heeft geen nut. Ja natuurlijk is de column van Luuk briljant. En natuurlijk pist iedereen op Luuk. Want zelfs als je de feiten stuk voor stuk klaarlegt dan KIEST men er voor er niets mee te willen doen. Blijkbaar werkt de mens zo dat eerst iets door een ethische filter heen moet en daarna pas die van cognitie. De weldenkende menigte zal er mee moeten leven dat het gros er voor kiest om hun emoties te laten leiden. Met het gevaar dat er eenzaamheid op de loer ligt of in het gunstigste geval, cynisme is dat de tragische waarheid. Het is egoïsme dat men maar wat graag verwart met altruisme. En dat gaat je niet lukken. Helaas. En anderzijds snap ik het ook wel weer. Ik bedoel: we zijn natuurlijk niet meer dan een kale aap. Sommige apen zijn alleen wat kaler. 😉

 29. Bijkomend probleem is dat Stom & Stommetje achter de media aanhobbelen, zonder een moment stil te (kunnen) staan dat het hen enkel om geld te doen is. Of dacht je werkelijk dat TMG het stukje uit compassie heeft verwijderd. Stuitende domheid is niet met rede te voeden. Ik ga voortaan dan ook mee met Nietzsche: “De gebalde vuist is het enige argument tegenover het domme gezicht”, met de wetenschap dat Kluunkopende ramptoeristen die zich verlekkeren aan de kankerdood van een man die rijk werd over het lijk van zijn vrouw, ook die quote niet zullen snappen.

  C’est Ça, c’est la vie…

 30. Uit respect voor de nabestaanden vind ik het kwetsend en onfatsoenlijk een mening te geven of een column te schrijven over de manier hoe deze mensen het overlijden van hun zoon willen verwerken..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s